Czas na grillowanie.

Z nadejściem pierwszych  ciepłych  dni nadchodzi  czas na  grillowanie , tak  czyli to  co  ogrodnik  lubi najbardziej. Już  niedługo ogródki, ogródeczki, działki zaroją  się  od  sprzętu grillowego i zapachu grillowanych mięs, warzyw i przypraw.

Aby móc rozkoszować się  tym wszystkim warto  skorzystać  z  kilku naszych  wskazówek.Podpowiemy jak  sprawić by  grillowanie  stało  się  jeszcze  bardziej przyjemne.
grilownie ogrodnik szczecin

Wybór grilla.

Wiadomo  że  grillowa obróbka  termiczna pożywienia  może  być bardzo  szkodliwa. Grillując uwalnia się wiele bardzo niebezpiecznych substancji, takich jak nadtlenki, dioksyny i wolne rodniki. Substancje  te  mogą  powodować różne choroby a nawet raka lecz można się przed nimi uchronić.

Po pierwsze i najważniejsze zakup dobrego grilla. Kupując nowy  grill  ogrodnik musi patrzeć nie  tylko  na sposób ogrzewania (gazowy, elektryczny czy na węgiel drzewny), oraz na farbę jaką został pokryty i tworzywo z jakiego został zrobiony. Sprzęt będzie miał  bezpośredni kontakt  z  tym co  będziemy  jeść więc ma  to ogromne  znaczenie  z  czego  został  zrobiony.

Wiele ossób  poleca grile gazowe, uzasadniając to  tym że unikamy w ten sposób uwalnianiem się wielu niebezpicznych gazów, no i nasze grillowe jedzenie będzie  dużo szybciej  przygotowane niż  na  zwykłym węglowym. Gazowe girle mają także  specjalne kanaliki odprowadzania tłuszczu  który jest  szczególnie niebezpieczny. Jest  też wielu zwolenników girl-ów węglowych  którzy twierdza  żę z nich jest  najzdrowsze jedzenie. Przy takim grilu pamiętajmy o  wyborze jak najlepszego i o używaniu węgla  z drzewa liściastego, a także o podpałce NIE RÓBCIE  TEGO  PRZY POMOCY GAZET BO FARBA NA NICH JEST TOKSYCZNA!

O technice słów kilka

Najlepsze i najzdrowsze jedzenie  z grilla  to wcześniej marynowane co skraca czas grillowania a, im mniej n grillu tym lepiej. Warto też urozmaicać nasze grillowanie sporą ilością warzyw co pomoże naszemu organizmowi w trawieniu mięs. Mają one dużo enzymów i błonnika pokarmowego usprawniających trawienie, a do tego zawierają całą masę antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki z pieczonego mięsa. Ogrodnik musi też pamiętać o nie wrzucaniu produktów prosto z lodówki czy zamrażali, ważne jest by jest wcześniej odmrozić. Zimne dłużej trzeb piec a co jest dla nas nie wskazane. Udany grill to taki po który brzuchy nie bolą niepotrzebna jest wizyta u lekarza  czyli dużą ilość mies, krótko grillowanych zagryzamy  surówkami.

Źródło internet.